Registrace

Zdravá střeva budou chránit vaše zdraví!

Všechny důležité živiny se v průběhu trávení dostávají do organismu zejména díky střevům, z nichž se postupně vstřebávají. Na jejich správném fungování do značné míry závisí naše celkové zdraví a odolnost.

Střevní trakt je důležitou součástí nejen trávicí soustavy, ale i imunitního systému našeho organismu. Koho by napadlo, že o nedobrém stavu našich střev mohou svědčit například různé vyrážky, kožní záněty, opakované infekce (včetně respiračních nemocí nebo angin), únava či bolesti hlavy? Potkat mohou dokonce i jedince, kteří se snaží zdravě se stravovat. Pokud se totiž do tenkého střeva v průběhu trávení nedostávají ty správné enzymy a další látky potřebné k chemickému zpracování potravy a není-li tlusté střevo osídleno tou správnou mikroflórou, potřebné živiny se nemohou vstřebat a odcházejí z těla nevyužité…

 

Co se děje v tenkém střevě

Tenké střevo má průměr jen kolem 3 cm, dlouhé je až 6 metrů, střevní sliznice je ale silně zřasená a má množství klků, které celkovou plochu, kde dochází k trávení potravy, výrazně zvětšují – až na 300 m2, což je víc než tenisové hřiště!

Potrava je při průchodu tenkým střevem štěpena enzymy slinivky břišní a žlučí. Rozložené živiny pocházející ze zkonzumovaných bílkovin, tuků a částečně cukrů, se vstřebávají střevní stěnou.

Pro zpracování potravy zde hrají zásadní roli trávicí enzymy. Proto při problémech v této části trávicího traktu je vhodné podpořit jejich tvorbu. Využitelným zdrojem je například ananas či papája. Komplex trávicích enzymů obsahují i potravinové doplňky, například VITALAND Trávicí enzymy.

Tlusté střevo a jeho funkce

Využití živin z potravy je završeno v tlustém střevě (jde zejména o vodu, soli, vitaminy a některé cukry). V tlustém střevě už nepůsobí žádné trávicí enzymy, zato je bohatě osídleno mikrobiální flórou přispívající ke vstřebávání živin a k zahušťování nestravitelných zbytků, které budou z těla vyloučeny stolicí.

Pro správnou funkci tlustého střeva je naprosto zásadní složení střevní mikroflóry. I proto, že tu probíhají kvasné a hnilobné procesy, které by měly mít „přátelské střevní bakterie“ (často označované souhrnně jako probiotika) pod kontrolou. Jinak dojde k tomu, že hnilobné a mnohdy toxické zbytky stravy ve střevě zůstávají, usazují se na stěnách, kde brání vstřebávání živin. Takové prostředí pak podporuje rozvoj nežádoucích mikroorganismů (různých hnilobných bakterií a kvasinek) na úkor těch potřebných. Tím se komplikuje vylučování, může docházet k průniku odpadních složek střevní stěnou do organismu, zvyšuje se riziko různých zánětlivých procesů ve střevě i celkově v těle a oslabují se imunitní schopnosti.

 

Ochránci střevní mikroflóry 

Probiotika

K probiotikům nezbytným pro správné osídlení střevního prostředí patří asi 500 druhů živých mikroorganismů, z nichž jsou nejznámější laktobacily a bifidobakterie.

Narušení přirozené zdravé mikroflóry mívá na svědomí nevhodný způsob stravování (chemické konzervanty a barviva, častá konzumace uzených a smažených pokrmů, nedostatečný pitný režim, příliš „prázdných“ kalorií z jednoduchých sacharidů bez obsahu vlákniny, potraviny znečištěné, nekvalitní nebo nekvalitně zpracované atd.). Negativně může působit i stres, silné vyčerpání, po dovolené v exotických krajinách mohou do mikroflóry zasáhnout i parazitické mikroorganismy, které se v našich zeměpisných oblastech nevyskytují. Svůj podíl mají také některé léky a léčebné procedury (antibiotika, chemoterapie, kortizoly, steroidy aj.). Proto se vyplatí správné osídlení tlustého střeva podporovat.

Přirozenými zdroji probiotik jsou jogurty a další kysané výrobky s obsahem živých bakterií, ale i další produkty zpracované mléčným kvašením – například kysané zelí nebo šťáva z něj. Z doplňků stravy je k dispozici například VITALAND Lactobacillus 8 (komplex základních bakterií střevní mikroflóry v denní dávce, která může přispět například k obnově mikroflóry při a po léčbě antibiotiky).

Prebiotika

Prebiotika jsou látky, které slouží jako zdroj energie přátelským střevním bakteriím. Podporují jejich optimální množství a „dobrou kondici“. Patří k nim především vláknina, nestravitelné složky obsažené zejména v obilovinách, luštěninách zelenině a ovoci. Prebiotika podporují střevní peristaltiku (usnadňují vylučování odpadních látek, působí proti zácpě), přispívají ke vstřebávání živin z tlustého střeva a k celkovému posílení imunity.

Také prebiotika najdeme v různých doplňcích stravy, zejména v podobě různých druhů rozpustné i nerozpustné vlákniny. Například VITALAND Vláknina Mix obsahuje až osm druhů vlákniny v každé tabletě. (Rozpustná vláknina na sebe váže vodu a bobtná. Tím vyvolává pocit nasycení, takže je žádanou složkou i při redukci hmotnosti.) Prebioticky působí i VITALAND Chlorella, doplněk s obsahem sušené biomasy ze sladkovodní řasy Chlorella pyrenoidosa, která bývá označovaná jako „zelená potravina“.

Vitaland Lactobacillus 90tob

Tobolky s obsahem bakterií střevní mikroflóry obohacené o fruktooligosacharidy.

369 Kč s DPH
Skladem
Vitaland Trávicí enzymy 100cps

Komplex trávicích enzymů DigeZyme®.

269 Kč s DPH
Skladem
GreenDay Probio DAILY

GreenDay™ Probio DAILY je kombinace probiotik a prebiotik.

339 Kč s DPH
Skladem
AmixPro ProbioHD

ProbioHD® je super účinná směs 10 přátelských bakteriálních kmenů.

1 176 Kč s DPH
Skladem

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.

Nastavení cookies

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby všechno fungovalo správně a dle vašich preferencí. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „OK“.

Nastavení